Увага!
Ящур - небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин та диких, а також може передаватися людині. Хвороба, як правило, дуже швидко поширюється. Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо
Основним джерелом інфекції ящуру є тварини, хворі на ящур, та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Крім того, шляхи передачі вірусу є контаміновані продукти тваринного походження (необроблені м’ясні продукти, харчові відходи та молоко), забруднений одяг, взуття, обладнання та інше (сіно, корм, вода, молоко та біопрепарати). Вірус здатен зберігатись в зовнішньому середовищі від одного дня до декількох тижнів. Хвороба має здатність швидко поширюватись на значній території через повітря (вітер) за низької температури та високої вологості, може призводити до значних економічних збитків.
На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається при споживанні не пастеризованого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м’ясо.
З огляду на те, що в сусідній країні Угорщині, а також Словаччині нещодавно були зафіксовані випадки ящуру, а в Україні ця хвороба не фіксувалась з 1988 року, просимо власників свійських тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи, передбачені Інструкцією щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 №431.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому регіоні.( тел./факс(03249) 4-79-78).