22 березня - Всесвітній день водних ресурсів

Дата: 22.03.2024 15:15
Кількість переглядів: 77

Фото без описуВідзначення Всесвітнього дня води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що відбулася у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітній днем водних ресурсів.

Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення важливості води  для продовження життя на землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту. В цей день у всьому світі проходять заходи присвячені важливості збереження  та дбайливому ставленню до водних ресурсів. 

Вода - основа життя, без якої неможливе існування жодної з відомих форм живих істот. Водні ресурси - це всі види гідросфери, а саме: води рік, озер, каналів, водосховищ, морів й океанів, підземні води, грунтова волога, водяна пара атмосфери, вода(лід) гірських і полярних льодовиків. Водні ресурси являють собою стратегічний життєво-важливий ресурс. Вони є національним багаством кожної країни. Водні ресурси забезпечують усі форми життя і господарської діяльності людини, визначають можливості розвитку промисловості й сільського господарства.

Наша країна зараз переживає складні і важкі часи. Воєнні дії суттєво впливають на якість водних ресурсів України. Через підрив нафтосховищ, складів паливо-мастильних матеріалів, а також руйнування інфраструктури, повязаної з водопостачанням і водовідведенням, хімічне забруднення, відключення електроенергії обєктів, що скидають стічні води, становлять загрозу не тільки для водних ресурсів, а й для екосистеми в цілому. Руйнування Каховської ГЕС стало наймаштабнішим терактом з часів аварії на Чорнобильській АЕС. Без доступу до води залишилось більше 700 тисяч людей. Наслідки відчутні ще багато років.

Вода не може бути зброєю. Вода має бути інструментом миру. Україна створює нові міжнародні механізми для захисту води та інших складових довкілля від збройних конфліктів. Вода - це джерело життя на Землі, оберігаймо її.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь