Пошук

Як отримати одноразову грошову допомогу в разі загибелі військовослужбовця

Дата: 24.03.2023 14:09
Кількість переглядів: 127

Одноразова грошова допомога військовослужбовцям і членам їхніх сімей у разі загибелі (смерті) захисника: як отримати, куди звертатися, і які потрібно мати документи? З таким запитанням до ГО «Молодіжний ініціативний центр» звернулася пані Оксана, мешканка селища Старий Добротвір, що на Львівщині, Роз’яснення підготував юрист організації Андрій Мицак.

Право на отримання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям та членам їхніх сімей у разі загибелі (смерті) військовослужбовця мають:

  • батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Для цьогонеобхідно особисто або через законного представника подати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації заявника:

  • заяву від кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців захисника, які мають право на отримання допомоги, а в разі наявності малолітніх та/або неповнолітніх дітей — іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги;
  • витяг із наказу про виключення загиблого захисника зі списків особового складу військової частини; 
  • витяг із особової справи про склад сім’ї захисника, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби.

До заяви додати копії:

  • документа, що свідчить про причини та обставини загибелі захисника;
  • свідоцтва про смерть захисника;
  • свідоцтва про народження захисника — для виплати батькам;  
  • свідоцтва про шлюб — для виплати дружині (чоловікові); 
  • свідоцтва про народження дитини — для виплати дитині;
  • документів, що посвідчують особу членів сім’ї, з даними про прізвище, ім’я та по батькові особи, до яких внесено відомості про реєстрацію місця проживання, та довідку про реєстрацію місця проживання
  • документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, виданого органом доходів і зборів;
  • рішення про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування (якщо таке приймалося);
  • рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (якщо таке приймалося); 
  • постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті захисника, захворювання з виконанням військових обов’язків. 

Одноразова грошова допомога призначається та виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста.

Якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

Заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально посвідчена в установленому законодавством порядку.

Члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці — відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Нормативно-правова база:

  • Наказ Міністерства Оборони України «Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану» від 25.01.2023 р. № 45.
  • Постанова Кабінету Міністрів України «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» від 28.02.2022 р. № 168.
  • Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Матеріал створено в рамках Ініціативи регіональних координаторів. Ініціатива релізується за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving та Legal Empowerment Fund (програма Fund for Global Human Rights) та Мережі правового розвитку.

PS. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці  #StandWithUkraine.  В ній акумулюємо матеріалиякі можуть стати в нагоді тимхто страждаєчиї права порушуються внаслідок війни РФ проти України.

Будьте в курсі кожної новини та події  підпишіться на наш Telegram-канал: https://t.me/LegalDevelopmentNetwork

P. S. Більше актуальної інформації на правову та гуманітарну тематику – у спецрубриці #StandWithUkraine. В ній акумулюємо матеріали, які можуть стати в нагоді тим, хто страждає, чиї права порушуються внаслідок війни рф проти України.

 

                                                                                                                                                          Андрій Мицак

юрист ГО «Молодіжний ініціативний центр»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь