Грибний сезон розпочався. Що потрібно знати про гриби.

  • 599

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є потенційно небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в деяких дикорослих грибах.

Збирання грибів це не лише засіб урізноманітнити і збагатити свій стіл, а й дуже корисний активний відпочинок.

Прогулянка в лісі  дає змогу відволіктися від повсякденних побутових справ і позитивно впливає на здоров’я.

Традиційно грибний сезон розпочинається на початку осені, та триває до перших заморозків.

Гриби потрібно збирати лише у віддалених від населених пунктів місцях.ьНе варто цього робити біля трас, кладовищ, скотомогильників, хімічних складів та виробничих цехів. Адже гриби дуже легко накопичують шкідливі речовини. Тому навіть їстівні гриби часто можуть стати причиною розладу кишкового тракту. Також забороняється продавати окремо грибні ніжки, шапочки, перезрілі гриби.

Більшість випадків отруєнь зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні. Зокрема, в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.

Не рекомендується вживати гриби вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку, тим у кого є хронічні захворювання шлункового - кишкового тракту, адже гриби важко перетравлюються та можуть стати причиною нездужання. Контролюйте харчування дітей та не поспішайте вводити до їхнього раціону грибні страви.

Не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних.

Якщо ви все ж поласували грибним делікатесом та відчули себе зле – невідкладно звертайтеся до лікувального закладу.