Звернення до мешканців Добротвірської громади щодо заборони спалювання листя і сухої трави

Дата: 14.04.2021 08:45
Кількість переглядів: 799

Фото без описуЩороку з настанням весни значно зростає кількість пожеж на відкритих територіях через випалювання сухої трави.

По всій території нашої країни громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, провокуючи масштабні пожежі у природніх екосистемах.

Ігнорування громадянами правил пожежної безпеки при спалюванні сміття і сухої рослинності, необережне поводження з вогнем під час перебування на відкритих територіях призводить до різкого зростання кількості пожеж у екосистемах.

Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні, загрожують знищенню будівель та споруд житлового сектору, об’єктів господарювання, зелених насаджень.

Крім того, вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини.

Керівництво селищної ради закликає мешканців суворо дотримуватися правил пожежної безпеки: не випалювати суху траву на відкритих територіях, не спалювати сміття та траву на присадибних ділянках поблизу господарських та житлових будинків.

Нагадуємо, що за чинним законодавством, порушники правил пожежної безпеки нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальності.

ТОМУ, У ДОБРОТВІРСЬКІЙ СЕЛИЩНІЙ РАДІ ОРГАНІЗОВАНО ІНІЦІАТИВНУ ГРУПУ У СКЛАДІ ДІЛЬНИЧНИХ ОФІЦЕРІВ ПОЛІЦІЇ, ЯКІ ОПЕРАТИВНО РЕАГУВАТИМУТЬ НА ТАКІ ПРАВОПОРУШЕННЯ.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинних решток на громадян накладається штраф у сумі від 3 060 до 6 120 грн, а на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн.

За підпал трави природно-заповідного фонду штраф для громадян складає від 6 120 до 12 240 грн, а для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн.

Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн, на посадових осіб – від 4 590 до 15 300 грн.

За знищення або пошкодження лісу вогнем для громадян передбачено штраф у сумі від 4 590 до 15 300 грн, для посадових осіб – від 10 710 до 30 600 грн.

У разі ж завдання природі великого збитку передбачена і кримінальна відповідальність.

ВАЖЛИВО! ДКП "ПОЖ" НАДАЄ ПОСЛУГИ З ВИВОЗУ ЛИСТЯ, СУХОЇ ТРАВИ ТА ІНШИХ ЗАЛИШКІВ РОСЛИННИЦТВА НА ТЕРИТОРІЇ ДОБРОТВІРСЬКОЇ ГРОМАДИ.

За детальною інформацією звертатись за номером телефону 31-433 або ж за адресою: смт Добротвір, вул.І.Франка, 14.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь