Пошук

Перерахунок пенсій: як проводиться і чому можуть відмовити

Дата: 24.03.2023 14:30
Кількість переглядів: 142

«Моїй сусідці, з якою ми разом працювали й разом вийшли на пенсію за віком, здійснили перерахунок, і тепер вона отримує більшу пенсію. Ми обидві не працюємо; ані в мене, ані в неї інвалідність не встановлена. Чи мають такий перерахунок здійснити й мені, якщо розмір моєї пенсії зараз — 1934 грн? Якщо так, то що для цього потрібно?». З таким запитом до ГО «Молодіжний ініціативний центр» звернулася  пані Галина, мешканка селища Добротвір, що на Львівщині. Роз’яснення подає юрист  організації Андрій Мицак.

Перерахунок пенсії в Україні здійснюється згідно з  Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі — Закон). 

Стаття 42 цього Закону передбачає, що перерахунок пенсій проводиться:

 – у зв’язку зі збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії;

– у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність;

– працюючим пенсіонерам.

Перерахунок пенсій відповідно до Порядку проводиться щороку з 1 березня.

У випадку, коли заявник виявив, що перерахунок пенсії не відбувся, він може звернутися до територіального відділення Пенсійного Фонду України для з’ясування причини.

Варто зазначити, що, починаючи з квітня 2018 року, органи Пенсійного фонду України проводять автоматичний перерахунок пенсії відповідно до нової редакції частини четвертої статті 42 Закону. Нею передбачено врахування страхового стажу особам, які після призначення пенсії працювали, та на 1 березня року, в якому здійснюється такий перерахунок, відпрацювали не менш як 24 місяці, або відпрацювали менше, ніж 24 місяці, але після призначення пенсії (попереднього перерахунку) пройшло два роки.

Дія цієї частини не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України  «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону.

Чинним законодавством не визначено вичерпного переліку підстав відмови у перерахунку пенсії, однак такими підставами можуть бути зокрема:

  • подання невідповідних додаткових документів, які дають право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії;
  • подання недостовірних відомостей;
  • відсутність правових підстав для перерахунку.

Отже, зваживши на всю вищезазначену інформацію, пані Галина може зробити висновок щодо власної ситуації.  

PSМатеріал створено в рамках Ініціативи регіональних координаторів. Ініціатива релізується за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving та Legal Empowerment Fund (програма Fund for Global Human Rights) та Мережі правового розвитку.

                                                                                                                                                           Андрій Мицак

юрист ГО «Молодіжний ініціативний центр».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь