Слимаки: масове розповсюдження та методи боротьби з ними

Дата: 03.08.2021 09:10
Кількість переглядів: 3226

Погодні умови,які в даний час спостерігаються – часті дощі та висока вологість –сприяють збільшенню чисельності слимаків. Потепління клімату в Україні, особливо теплі зими останніх років, (внаслідок чого яйця цих шкідників успішно перезимовують), також позитивно впливають на їх розповсюдження.

 

Слимаки належать до групи наземних легеневих молюсків класу Черевоногі     

Gastropoda) з частково або повністю редукованою раковиною (мушлею). Равликів, позбавлених раковини, називають ще голими слимаками (слизнями). У нашій країні їх зустрічається близько 100 видів.

 

Тіло слимака вкрито тонкою ніжною шкірою, яку від висихання захищає слиз, який постійно витрачається шляхом випаровування та при пересуванні. Оскільки він (слиз) на 98% складається з води, то відновлювати її слимакам життєво необхідно. Слимаки ведуть активний спосіб життя лише при достатньо високій вологості грунту. У роки з вологим літом спостерігається масова їх поява, що завдає значної шкоди усім культурним рослинам, особливо овочевим і ягідним, а також є додатковим джерелом зараження рослин грибковою інфекцією. Однак при тривалому посушливому періоді слимаки оточують себе коконом, що складається з частинок грунту, скріплених висохлим слизом де і перечікують несприятливий період. Протягом цього часу багато слимаків гинуть і чисельність шкідника різко знижується.

 

Живуть слимаки від 1 до 3 років. Вилуплюються з яєць, відкладених купками по 10-35 штук в грунт на глибині 5-30 см. Плодючість шкідника залежно від виду та умов сезону різна. Наприклад, у польового слимака в кладці близько 500 яєць. З відкладених яєць влітку через 2-3 тижні відроджуються молоді слимаки, які вже через півтора місяця стають статевозрілими. Восени представники першого покоління відкладають яйця в грунт на зимівлю.

 

За сезон залежно від географічного району слимаки можуть розвивати від 1 до 3 поколінь. Тому в кінці літа і восени чисельність слимаків різко зростає.

 

Слимаки ведуть нічний спосіб життя. Вдень шкідники забираються під грудочки землі, ховаються під рослинами, а вночі вибираються зі своїх сховищ і пошкоджують рослини. Шкодять вони посадці капусти, помідорів, огірків, суниці, картоплі. Слимаки виїдають у листі дірки і часто знищують зовсім листову пластинку. У плодах роблять поглиблення і ягоди суниці знищують майже зовсім. Переміщаючись, слимаки залишають на рослинах і плодах білувату рідина – блискучу доріжку, яка забруднює овочі.

 

Основні методи боротьби зі слимаками – агротехнічні. Не можна загущувати посадки, необхідно ретельно обробляти грунт, абсолютно видаляти бур’яни. Адже в загущених посадках, в заростях бур’янів непоганий мікроклімат для розвитку слимаків.

 

Борючись з бур'янами, ви знижуєте і шкідливість слимаків. Адже бур'янистими рослинами молюски харчуються до появи і після прибирання культурних рослин.

 

Восени, після збирання врожаю, дуже важливо не залишати на ділянці ніякої рослинності, якою можуть харчуватися слимаки. При дотриманні цього правила шкідники виявляться позбавленими їжі у вкрай важливий для них період розмноження, відкладуть менше яєць і їх чисельність в майбутньому році буде невисокою.         

 

Механічний метод боротьби зі слимаками - це перш за все ручний збір молюсків (краще за допомогою пінцета), створення захисних смуг і канавок. Збирають слимаків з рослин та грунту і вдень у вологу погоду, особливо після дощу, і рано вранці - по росі. У цей час молюски активно повзають і харчуються. Для збору і знищення шкідників можна використовувати пастки - укриття (шматки фанери або мішковини, купки бур'янів і бадилля), які потрібно розмістити рівномірно на відстані 3 - 5 м один від одного. Їх періодично переглядають і збирають слимаків. Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків - хвої, піску, тирси, і мають у своєму розпорядженні навколо грядок з рослинами.

 

Народні методи. У боротьбі із слимаками можна використати і нашатирний спирт: 100-150 мл 10% нашатирного спирту на 10 л води і ним обприскати рослини. Обприскування найкраще проводити пізно ввечері або вночі, бо слимаки найактивніші з 21:00 до 2:00 години. Препарат миттєво вбиває слимаків при контакті , але має і недоліки-він нестійкий і швидко втрачає свої властивості.

 

Можна ввечері декілька разів з інтервалом 30—40 хвилин обпилити грядки суперфосфатом(25 грамів на 1 м.кв.) або сумішшю вапна і тютюнового пилу (1:1).При попаданні цих речовин на шкідника він виділяє велику кількість слизу і гине.

 

На невеликих ділянках слимаків можна визбирувати і знищувати, заливаючи окропом.

 

Регулярно скошуйте траву, яка є поблизу ділянок  з городиною, бо трава- ідеальне місце для сховку слимаків. Слимаки зимують у стадії яйця та слимака на глибині до 10 см,тому перед першими заморозками або під час відлиг  ділянку варто перекопати або зорати, і таким чином ми їх можемо знищити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь