Пошук

Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області інформує

Дата: 10.06.2021 14:38
Кількість переглядів: 590

Захист картоплі від фітофторозу

Картопля належить до родини пасльонових, яка нараховує понад 2000 видів. До цієї родини належать також помідори, баклажани, перець тощо.

 

Картопля уражується різними патогенами: грибами,вірусами,бактеріями,мікоплазмами, які обумовлюють розвиток хвороб. Найбільш поширеними і найбільш шкідливими захворюваннями  картоплі на сьогоднішній день є фітофтороз, альтернаріоз, різні види парші, фузаріозна гниль, інші. Дещо менше інфікують віруси (різні види мозаїк, скручування листків), нематоди (стеблова, картопляна).

 

Фітофтороз - одне із найнебезпечніших захворювань картоплі. У середньому розмір втрат від розвитку хвороби становить 10-30%, хоча в роки масових захворювань рослин може сягати й 50-70%.

 

Перші ознаки хвороби проявляються на листках і стеблах верхнього ярусу: на краях листків з'являються окремі бурі плями з характерним свинцевим відблиском.  Вони швидко збільшуються у розмірах і поширюються по всьому кущу та на інші  рослини.

 

За сприятливих умов поширення хвороби відбувається дуже інтенсивно. 7-10 днів достатньо, щоб бадилля картоплі загинуло на всій площі. Слід зазначити, що у фітофтори немає чітко вираженого "календаря", хвороба може вражати рослини кілька разів на рік в різний час. Сприяє її появи підвищений рівень вологості, часті і затяжні дощі, коливання температури (завдяки яким з'являється рясна роса і ранкові тумани).

 

Профілактичні методи, які допоможуть запобігти появі цієї хвороби:

  • ураженість картоплі зменшує її передпосівне прогрівання. Озеленювання насіннєвої картоплі на розсіяному світлі сприяє утворенню в бульбах глікоалкалоїдів,які підвищують опірність рослин різним захворюванням;
  • використовувати сорти рослин, стійкі до фітофторозу;
  • висаджувати  рослини на деякій відстані один від одного, не допускаючи загущення посадок;
  • проводити  профілактичні обробки рослин фунгіцидами;
  • при підозрі на зараження  хвору рослину варто знищити;
  • не використовувати занадто багато добрив (особливо азотних);
  • після збору врожаю ретельно обробляти грунт і знищувати потенційні джерела фітофтори: старе бадилля, гнилі плоди.

 

Боротьба з фітофторою. Для боротьби з фітофторою найчастіше використовують фунгіциди - речовини, які вбивають збудників грибкових захворювань. При обробці рослин фунгіцидами слід пам'ятати, що фітофтороз досить швидко пристосовується до застосовуваних препаратів, тому їх періодично рекомендується міняти. Захищають картоплю від хвороб профілактично під час бутонізації - цвітіння, помідори - за появи плям фітофторозу на картоплі, застосовуючи акробат МЦ, в.г., 2 кг/га, ридоміл Голд МЦ, в.г., 2,5 кг/га, татту, к.с., 3 л/га, планриз, в.с., 2 л/га, ін. Слід зазначити, що планриз проявляє антифітофторозну активність, виявляючи стримую-чий вплив при ураженні листя і спороутворенні, інгібує проростання конідій гриба на 75-95%, при обробках ураження листя знижується на 73%, спороутворення на 49%

 

При використанні біологічного препарату планриз – обробки потрібно провести не

менше 3-х разів з інтервалом 10-14 днів ( 1-й раз при висоті рослини 15-20 см).

 

Всі обприскування проводять з суворим дотриманням регламентів застосування   пестицидів та вимог дотримання техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами.

 

Матеріал підготувала:

Головний спеціаліст відділу контролю

за обігом ЗЗР Управління фітосанітарної

безпеки ГУ Держпродспоживслужби

у Львівській області                                                                                                   Л.В.Ціж    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь